تپه های باستانی سیلک در کاشان
- تاریخ چهارشنبه, 01 فروردين 794 14:09
- نویسنده فاطمه خبازی نیاسر
شهر کاشان تعداد زیادی از جاذبه های توریستی ایران را درخود جای داده است . این شهر ، دارای جاذبه های تاریخی و باستانی نیز می باشد . تپه های سیلک ، یکی از این جاذبه های تاریخی است که سالانه میلیون ها توریست را به سوی خود جذب می کند .
معرفی تپه های سیلک
آدرس تپه های سیلک در کاشان ، در جنوب غربی این شهر و در خیابان امیرکبیر واقع شده است که دارای دو گورستان است که با عنوان " الف " و " ب " شناخته می شود و فاصله این دو گورستان با هم ، در حدود نیم کیلومتر است که هر کدام مربوط به 3000 و 3500 سال قبل می باشند . از تحقیقات برآمده از محوطه باستانی تپه های سیلک مشخص می شود که اولین خاستگاه شهرنشینی مرکزی ایران بوده است . نشانه های به دست آمده از این مجموعه حکایت از حیات بشر در نیمه اول هزار پنجم قبل از میلاد مسیح را نشان می دهد . یعنی حدود 5 هزار سال قبل از میلاد مردمان غارنشین فلات ایران به خاطر دگرگونی های جوی به دشت ها پناه آوردند و توانستند در این منطقه ، فنون مختلف از جمله سفالگری ، کشاورزی و ساخت وسایل فلزی را ایجاد کنند .
کهن ترین دشت نشینان ، مردمان سیلک ( Sialk ) بوده اند .
ظروف سفالی به دست آمده نقش و نگار هایی ظریف و زیبا از اشکال هندسی و خورشید و تصویر انسان و حیواناتی مثل بز کوهی دارند . مردمان سیلک حدود هزاره چهارم قبل از میلاد مردگان خود را با ظروف سفالی از جمله قوری های لوله دار دفن میکرده اند . در وسایل کشف شده اسلحه و ابزار فلزی هم به چشم میخورد و با کشف کوره ذوب فلزات می توان تمدن سیلک را از صنعتی ترین شهر های آن دوران به شمار آورد .
همچنین پیدا شدن دوک های ریسندگی و بافندگی در تپه تاریخی سیلک در کاشان نشان از آشنایی مردم این سرزمین در هزاره های قبل از میلاد با این صنعت دارد .
تمدن کهن مردمان سیلک 5000 سال قبل مغلوب تمدن آریایی شده اما آثار و نشانه های آن در حفاری های مختلف باستان شناسان یافت شده است .
جالب است بدانبد پروفسور گیرشمن در جستجو های خود به وسیله ای برخورد کرد که بسیار شبیه کف یک اتوی بخار دارای سوراخ های متعدد بود . طی تحقیقات معلوم شد این وسیله تخته بازی از وسایل تفریحی مردمان عصر آهن بوده است . تخته بازی دارای 58 خانه یا سوراخ ( بدون احتساب سوراخ بزرگ مرکزی ) برای قرار دادن مهره های آن بود ولی هیچ وقت مهره های آن پیدا نشد . نمونه های مشابه دیگری از این تخته در نقاط دیگر ایران یافت شده است . تخته نرد یافت شده در سیلک ، از جنس گل پخته ، به موزه لوور منتقل شده است .
چگونگی کشف تپه سیلک در کاشان
حدود 80 سال قبل ، سیلی در کاشان و زمین های کشاورزی جاری شد که باعث نمایان گشتن تمدن بزرگ و چند هزار ساله شهر کاشان گشت .
ابزارآلات و سفال های کشف شده در تپه سیلک کاشان ، باعث حیرت همگان شد . متاسفانه همین امر سبب شد تمدنی که هزاران سال از آسیب سیل و زلزله و ...در امان باشد ، توسط غارتگران و دلالان عتیقه تخریب گردد .
تا اینکه پس از رسیدن عتیقه ها به کشور های غربی و فرانسه ، باستان شناس فرانسوی رومن گیرشمن از سوی موزه لوور مامور به نجات این تمدن شد . وی در سال های 1933و 1934 و 1937 روی گورستان ها و تپه های سیلک تحقیقاتی انجام داد که طبق تحقیقات او قدمت این تپه ها به ده هزار سال قبل باز میگردد .
زیگورات تپه های سیلک
زیگورات ، معماری مذهبی یا همان نیایشگاه مربوط به ایران و عراق ( بین النهرین ) بوده است که یه شکل برج مطبق و هرمی شکل ساخته می شده است . ساخت این بناها از 2500 تا 4200 سال پیش رایج بوده است .
زیگورات سیلک کاشان از گل رس و سفال بنا شده است.
مجموعه تاریخی سیلک کاشان تا سال 1310 شمسی در میان مردم کاشان ناشناخته بود و از آن به عنوان شهر نفرین شده یاد می کردند .
پس از گیرشمن دوباره تحقیقات درین زمینه معلق ماند و تا سال 1380 توجهی به آن نشد دراین زمان دکتر صادق ملک شهمیرزادی به مدت 5 سال برای ادامه تحقیقات و کاوش ها به این منطقه رفت و از نتایج بدست آمده درین تحقیق زیگورات یا همان نیایشگاه سیلک کشف شد که رومن گیرشمن نتوانسته بود آن را پیدا کند .
سیلک تپه تاریخی سیلک درتاریخ 24 شهریور 1310 با شماره 38 در فهرست آثار تاریخی و ملی ایران به ثبت رسیده است .
برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو سوییت ومنزل مبله در کاشان با مشاورین سایت بهتوریست در تماس باشید .